Laserska epilacija

Za uklanjanje nezeljenih dlacica sa tijela koriste se laseri. Jedan od njih je diodni laser 808 nm, koji se označava kao “zlatni standard” .

kate-moss-diodni-laser2Važno je znati, da se laserskom epilacijom dlačice dugo vremena redukuju , što znači da se dlačice prorijeđuju i stanjuju a ne uništavaju se. To vrijeme postignute redukcije dlačica je individualno kao što je i broj potrebnih tretmana da se postigne željena redukcija dlačica individualan tj. različit je za različite osobe. Čak je potreban i različit broj tretmana za različite regije kod jedne iste osobe . Elektroepilacija je još uvjek jedini metod koji trajno uništava dlačicu i apsolutno je indikovana za uklanjanje dlačica sa lica. U stručnoj literaturi je objavljeno da laser na licu, u regiji muške brade, može izazvati neželjeni efekat – stimulisati rast dlačica. Broj tretmana potrebnih za postizanje željene redukcije dlačica, tretiranih laserom, na tijelu, zavisi od : boje i jačine dlačica, boje kože, genetske sklonosti ka rastu novih dlačica, hormona , individualne osjetljivosti.

Tretmani laserske epilacije na tijelu se rade u seriji sa intervalima od 2 mjeseca između tretmana. Najviše pacijenata treba minimum 8 tretmana, za postizanje željenih rezultata . Izvjesne regije zahtjevaju znatno više tretmana . Normalno je da će neke osobe morati imati tretmane održavanja nakon te serije.

Laser jake dlake vraća u stanje velus dlaka.

SHR metoda predstavlja revoluciju u redukciji dlačica zbog višebrojnih prelaza preko jednog područja, s kojim se smanjuje neprijatnost tokom samog tretmana. Višestrukim prelazima preko jednog područja se postiže veće nakupljanje energije na tom mjestu, te duže zagrijajavanje korijena dlake. Najnovija istraživanja su pokazala da sada više nije potrebno zagrijavanje korijena dlake na 65°C , nego je mnogo važnije da je duže zagrijavamo. Nova metoda uklanjanja dlacica diodnim laserom Vam omogućava mnogo manje bolan tretman, u odnosu na predhodne laserske tretmane. .

Prednosti diodnog lasera 808nm:

Omogućava tretiranje svakog tipa kože, čak i preplanule kože tokom ljeta.
Kod SHR metode laser prelazi više puta po istoj površini kože.
Tretman je malo bolan, a sistem hlađenja laserske glave na -5° C ga čini prijatnijim.
Laser istovremeno podmlađuje kožu i ubrzava oporavak koze od folikulitisa, upale koze nastale usljed urastanja dlačica.

KONTRAINDIKACIJE ZA LASERSKE TRETMANE SU:

Trudnoća, dijabetes, epilapsija, AIDS, zarazne kožne bolesti, porfirija, recidivirajuće herpes simplex infekcije, fotosenzitivnost (preosjetljivost na svjetlo), korišcenje fotosenzitivnih lijekova, tetovaže, prekancerozne i kancerozne lezije na tretiranom području .

Relativne kontraindikacije:

Pacijentima koji su skloni stvaranju keloida treba pristupiti oprezno.

Pacijenti koji su uzimali sistemski izotretinoin ne trebaju ići na tretman laserske epilacije najmanje godinu dana poslije uzimanja lijeka .

Osobe koje su bile na anticelulitnim tretmanima trebaju napraviti pauzu od nekoliko sedmica prije laserskog tretmana.