Akne (Acne Vulgaris Juvenilis)

Akne vulgaris je hronicno, upalno obolenje sa formiranjem mitisera i gnojanica (bubuljica).

To je najčešća dermatoza mladih ljudi. Više od 80% adolescenata ima manifestne znake vulgarne akne. Zahvata oba pola podjednako. Prvi put se može pojaviti već u dobu od 8.godine, no najčešće između 13 – 15. godine života. Vrlo retko je vidimo i u dojenčeta (acne neonatorum) zbog prisutnosti majčinih hormona a posledih godina se javljaju u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama po prvi put kod osoba koje u adolescentnom periodu nisu imale akne. Zbog toga danas imamo novu dijagnozu u dermatologiji akne odraslog doba (adultne acne).

Tok bolesti je hroničan sa smenjivanjem perioda pogoršanja i poboljsanja. Nakon puberteta često nestaje, ali može potrajati i do 30. godine života, pa i duže. Prognoza zavisi od pravovremeno započetog lečenja. Ukoliko se vulgarna akne ne leči, neretko zahvata dublje tkivo i ostavlja veće ili manje trajne ožiljke.
Vulgarna akne je smestena na seboroičnim predelima. Na licu je nalazimo pretežno na čelu, slepoočnicama, regiji ispred usiju, na obrazima i bradi. Ređe zahvata kožu ramena, gornjih delova leđa, grudnog koša a katkad i nadlaktice.

Formiranje komedona ili mitisera predstavlja prvu, neupalnu fazu akne vulgaris, koja se viđa kod mladih osoba. Mitiseri nastaju zbog nasleđene (genetske) funkcionalne osetljivosti žlezda lojnica na različite uticaje (uticaj androgenih hormona) i pojačane sklonosti folikularnoj hiperkeratozi koja dovodi do sužavanja ili potpunog zatvaranja izvodnih kanala lojnih žlezda što rezultira pojavom otvorenih ili zatvorenih komedona (mitisera). Oko mitisera se razvija upala koja može bite većeg ili manjeg inteziteta i obima. Sve ovo rezultira razlicitim, blažim ili težim, kliničkim slikama i oblicima akne (acne comedonica, acne papulosa, acne papulopustulosa, acne pustulosa, acne cystica, acne nodosa, acne conglobata, acne abscedens) koje teba lečiti različitim lekovima i tretmanima u zavisnosti od kliničke slike.

Komedoni ili mitiseri se moraju manuelno izbacivati čim se formiraju u koži pre nego se oko njih razvije upala.
Hiperkeratoza se leci dermatoliskim topikalnim kremama i tretmanima koji dovode do ljustenja kože (medicinski hemijski pilinzi) a upala se sanira protuupalnim i antibiotskim kramama za lokalnu terapiju i tretmanima voćnim kiselinma, laserom, dermarollerom, fokusiranim ultrazvukom, mezoterapijom.
Kod najtežih kliničkih oblika neophodna je peroralna terapija (tetraciklini, oralni kontraceptivi i izotretinoin, samo ukoliko su akne uporne sa teškom kliničkom slikom i ne reaguju na predhodno navedenu terapiju, uz obavezno informisanje o mogućim neželjenim efektima i rizicima ovog leka koji sanira i najteži oblik akni, te neophodnim kontrolama ukoliko se ovaj lek ordinira).

Mišljenja o uticaju hrane na akne su se u dermatologiji menjala zadnjih decenija, od toga da slatkiši pogorsšvaju akne, preko stava da hrana uopšte ne utiče na akne, do najnovijeg stava da mleko utiče na akne.
Shodno ovome mislim da je dobro voditi dnevnik o ishrani i evidentirati pogorsanja pa tako doći do individualnog odgovora koja hrana pogoršava akne, a onda, nakon izbacivanja te hrane iz ishrane i potvrditi tu činjenicu .

Akne (Acne vulgaris) je često hronično upalno kožno obolenje i veliki estetski problem. Lečenje je dugotrajno. Neophodno je strpljenje i upornost.  Poboljšanje nastupa  za 2-3 meseca. Ukoliko se ne leče mogu ostaviti za sobom ožiljke. Pored mladalačkih, danas imamo i akne odraslog doba.

Tretmani akni:
  • čišćenje
  • 70% voćne kiseline dr Murad
  • laser
  • dermaroler
  • fokusirani ultrazvuk

 

ULTHERAPY – Tretmani akni odraslog doba
Ultherapy je međunarodno priznata terapija koja je preporučena od strane dermatologa širom svijeta za poboljšanje akni kod odraslih osoba.