Dermaroller

Primena Dermarollera u medicinskoj literaturi naziva se i indukcijska terapija kolagenom ili microneedling.

Način delovanja Dermarollera:

Netraumatske mikro igle s minimalim prečnikoom vrha pokreću u organizmu, kao i kod svake povrede, procese samoizečenja i zarastanja, s tom razlikom da ne dolazi do nastanka ožiljaka. Prema poslednjim saznanjima u koži se odvija sledeči proces: kada igla penetrira kroz epidermis, dolazi do kratkog spoja u transepidermalnom potencijalu koji u proseku iznosi 24,3mV i taj potencijal pada, ćelije kože počinju odbacivati natrijeve jone i pohranjivati kalijeve jone. Tako nastaje natrij-kalij pumpa, a kao posledica ćelijski energetski potencijal raste i do 140 mv. Nastala električna polja dovode do ekspresije gena, zatim sledi proliferacija različitih ćelija kože (fibroblasti, keratinociti, matriks metaloproteinaze itd.). Ako postoji otvorena rana, električno polje je dovoljno jako da polarizira keratinocite, koji zatim u istom polju iz svih smerova migriraju u sredinu rane kako bi je zatvorili. Kako penetracija netraumatske igle ne stvara ranu u klasičnom smislu, dolazi do zanemarivog lučenja transformirajućih faktora rasta(TGF) beta 1 i beta 2. TGF beta 3, nazvan i embrionalni faktor rasta, zastupljen je u većini, te potiče proces integracije kolagena tipa III, sintetiziranog fibroblastima, u postojeći matriks.

Uklanjanje ožiljaka Dermarollerom:

kate-moss-diodni-laser
Bitna razlika između microneedlinga i svih dosadašnjih terapeutskih mera je u tome što to nije ablativna metoda, vec metoda koja stimulira regeneraciju i potiče nastajanje novog tkiva.

Kad je u pitanju uklanjanje ožiljaka, među stručnjacima je uvriježeno mišljenje da je ono vrlo zahtevno. Posledica toga jeste da ošiljci, gledano terapeutski, više ili manje vode ”život u senici“. Da to ne mora biti tako uverljivo je dokazao Igor Safonov, dr med., dermatolog iz Kijeva, u svom delu izdanom pocetkom 2013. godine “Atlas for Scar Treatment and Correction” koje svakako vredi pročitati. Safarov naglašava da se tretiranje ožiljaka, osim što zahteva mnogo vremena, većinom sastoji od kombinacije razlicitih terapija. Nadalje ističe da je primenom Dermarollera znatno povećao i poboljšao ne samo mogućnost terapije, već i izglede za uspeh kada se radi o estetskom izgledu ožiljaka.

Delovanje kod uklanjanja ožiljaka:

Prilikom microneedlinga dolazi do perforacije starog, tvrdog ožiljnog tkiva, što dovodi do opuštanja celokupne strukture ožiljka. Dolazi do povećanja aktivnosti određenih enzima (MMP-a) za nekoliko stotina postotaka. Pre svega enzim MMP1 aktivira razgradnju ožiljka. Mikro igle stimulišu i proliferaciju fibroblasta, keratinocita i ćelija endotela, što konačno dovodi do izgradnje novih kolagenih i elastičnih vlakana, te do neoangiogeneze, nastajanja kapilara, čime se poboljšava prokrvljenost tkiva.

Miceoneedling aktivira proliferaciju endotelnih ćelija, koje su vidljive u obliku novonastalihkapilara, što se pre svega pripisuje vaskularnom endotelijalnom faktoru rasta ( VEGF). Nove kapilare ulaze u perforirano ožiljno tkivo i ponovno uspostavljaju normalnu prokrvljenost. To je pre svega vidljivo na ožiljcima koji su u svrhu postizanja boljih rezultata tretirani 2. ili 3. put i kod kojih je prisutno više mikro krvarenja nego prilikom prve obrade.

Vidljiv “popravak” mekadašnjeg ožiljka sledi zbog novonastalog kolagena, te zbog poboljšane prokrvljenosti koja mestu ožiljka vraća prirodnu boju koze. Migracija melanocita u tkivo ožiljka još nije dovoljno istražena.

Ni u kom slucaju ne želimo stvoriti utisak da je Dermaroller lek za sve, ali njime postižemo rezultate koji su se jos pre nekoliko godina činili nedostižnim.

Tretiraju se hipertroficni ožiljci čija razgradnja na nivou kože može trajati nekoliko meseci, hipotroficni ožiljci koji se ublaže, strije koje spadaju u gruou hipotroficnih ožiljaka i koje ne bi smele biti starije od jedne godine, jer ih od tog trenutka možemo smatrati zrelim, što ograničava mogućnost uklanjanja. Uprkos lokalnoj/topickoj anesteziji tretman ne prolazi bezbolno, te se savetuje sedacija. Mešoviti ožiljci, proširene pore, ožiljci od opekotina – njih je vrlo teško lečiti. Potrebno je mnogo vremena ali ipak se isplati. Tu se pre svega radi o poboljšanju mobilnosti i smanjenju bolova. Estetski aspekt treba pre posmatrati kao dodatni bonus.

Transdermalni unos delotvornih supstanci:

Sistemska resorpcija delotvornih tvari putem kože je vrlo ograničena, pri čemu stratum corneum deluje kao barijera. Ako se stratum corneum tretira Dermarollerom, apsorbirana količina supstanci povećaće se za više hiljada puta.

TRETMAN DERMAROLLEROM

Trtman lica pod topikalnom anestezijom traje 30 do 40 minuta. Postoperativni bolovi u tom slučaju vrlo su retki. Tretman strija može trajati znatno duže. Ovde moramo napomenuti da je koža tela na području do kolena nu odnosu na kožu lica vrlo osetljiva. Stratum corneum se u pravilu zatvori 10 do 15 minuta nakon tretmana Dermarollerom. Time se postoperativne infekcije mogu isključiti 100% . Neželjene posledice nakon lege artis provedenog microneedlinga nisu zabeležene.

Broj tretmana

Obično nakon prvog tretmana očekujemo poboljšanje izgleda ožiljka za 40%. Drugi će tretman ostvariti poboljšanje od 20%, a s trećim možemo jos postići 10%. Poboljšanje veće od ovog pacijent i lekar mogu smatrati posebnošću. Četvrti i peti tretman se retko provode i u tom slučaju se savetuje da se ostavi veći razmak između svakog dodatnog tretmana.

Razmak između tretmana

Iako se pozitivne promene vide već nakon 3 do 4 nedelje , posebno kod hipertroficnih ožiljaka, savetujemo razmake od 40-45 dana pa i duže (60 dana) kako bi se nastanku novog kolagena i angiogenezi dalo dovoljno vremena.

Nakon tretmana

Tretirano područje pažljivo očistiti sterilnom fizioloskom otopinom. Postoperativna briga nije potrebna kod atroficnih ožiljaka. Po pravilu se ne očekuju bolovi, vrlo retko se mogu pojaviti blagi edemi. Nastalo postoperativno crvenilo smanjuje se za nekoliko sati i nestaje najkasnije nakon 2 dana. Nije potrebno ostati kod kuće niti uzimati antibiotike. Kod hladnog vremena i nakon tretmana strija savetuje se nanošenje vazelinske kreme kako bi se sprečio transepidermalni gubitak vode.

Dermaroller – indukcijska terapija kolagenom

Kate Moss Dermaroler
Stimuliše regeneraciju i potiče nastajanje novog tkiva.

 • aktivne akne
 • ožiljci od akni -70% poboljšanje nakon 3 tretmana
 • ožiljci nakon operacija
 • ožiljci i crvenilo od opekotina
 • ožiljci nakon povreda kože
 • hipertroficni i atroficni ožiljci
 • 70% poboljšanje ožiljaka nakon 3 tretmana u intervalu od 40 dana
 • strije
 • hiperpigmentacije (fleke)
 • proširene pore
 • masna koža
 • podmlađivanje (rejuvenacija) kože
 • ublažavanje bora
 • zatezanje kože na licu i tijelu