Elektroliza / Elektroepilacija

TRAJNO UKLANJANJE DLAČICA

kate-moss-elektroepilacijaElektroepilacija je najefikasnija metoda za trajno uklanjanje svih vrsta dlačica: crnih ,ridjih i belih.

Tanka iglica uvodi se u folikul dlake. Zatim se pušta tačno određena vrsta i jačina električne energije koja se u korenu dlačice pretvara u toplotnu i na taj način se neželjena dlačica uništi.

Elektroepilacija se koristi i istražuje već više od 125 godina i jedina ima oznaku trajnog uklanjanja neželjenih dlačica od strane FDA. Već 1875 je dr. Michael trajno uklonio uraslu trepavicu jednom svom pacijentu pomoću igle koju je spojio u električni krug. Krajem 19. veka elektroepilacija se počela redovno primenjivati, a Dan Mohler je ustanovio prvu kompaniju koja je bila preteča današnje najveće kompanije za elektroepilaciju – Instrantron Company. 1916. dr. N. Kree počeo je upotrebljavati epilaciju s više igala odjednom. 1924. prvi je put upotrebljena izmenična struja za elektroepilaciju. Oko 1948. Arthur Minkel je upotrebio blend metodu. Od 60-70-tih godina uređaji za elektroepilaciju se usavršavaju, a 80-tih dolaze na tržište prvi kompjuterizovani uređaji, pojavljuju se sterilne iglice za jednokratnu upotrebu (AIDS).

Vrste elektroepilacije:

ELEKTROLIZA – – koristi samo istosmernu struju koja, prolazeći kroz fiziološki rastvor, u tkivu stvara malu količinu baze koja može uništiti germinativne celije tretirane dlačice NaCl+H2O———-NaOH+Cl+H
Danas se više ne koristi kao samostalan tretman jer je bolna i dugotrajna.

TERMOLIZA – koristi samo naizmeničnu struju zbog koje molekuli vode u tkivu počnu brzo vibrirati, što povećava temperaturu i dolazi do koagulacije.

BLEND METODA – danas najčešći oblik elektroepilacije. Koristi naizmeničnu i istosmernu struju istovremeno (termolizu i elektrolizu). Iskusan elektrolog će primenom različitih jacina struja pronaći optimalne jačine da uništi svaku dlačicu, čak i onu jaku, koja ima zavijeni koren od dugotrajnog čupkanja.

Da bi dlačice trajno nestale moraju se uništiti germinativne ćelije iz kojih raste koren dlake, a pri tom se ne sme oštetiti okolno tkivo dermisa kako ne bi došlo do nastanka ožiljaka. To se postiže postepenim slabljenjem korena tj. ponavljanjima tretmana elektroepilacije jednom mesečno. Dlačice se vraćaju svaki put sve slabije i slabije da bi na kraju trajno nestale a koža ostala potpuno neoštećena. Nečupkane dlačice se u proseku tretiraju 6 puta a čupkane, zbog jačine i deformacije korena, duplo duže. Ovako uništene dlačice nikad više se ne vraćaju.

NAJVAŽNIJE: DLAČICE SE NE SMEJU DEPILIRATI NITI ČUPKATI NA BILO KOJI DRUGI NAČIN. SVAKO NASILNO VAĐENJE DLAČICA IZ KORENA U REGIJI MUŠKE BRADE I NAUSNICA DOVODI DO POSTEPENOG JAČANJA I UMNOŽAVANJA DLAČICA!

Nakon dobro izvedene elektroepilacije, dlačica mora biti trajno uništena, a na koži ne smeju ostati nikakvi tragovi.

Mnogi su zabrinuti jer misle da je elektroepilacija jako bolna. Zapravo činjenica je da je svi mogu podneti, čak kad se rade nausnice koje su jedna od najosetljivijih regija tela.
Na mnoge načine možemo uticati na bolnost elekroepilacije:

  • primena raznih anestetika
  • dužina tretmana (česti, kratki tretmani)
  • jačina struje (odredjuje se jačina struje za svaku osobu posebno)

Pomoću ovih parametara elektroepilaciju možemo prilagoditi i najosetljivijim osobama. Ako se kod izvođenja elektroepilacije ništa ne oseća znači da se ne proizvodi dovoljan učinak na koren dlačice i ona neće biti uništena.


Iako dolaze nove metode uklanjanja dlačica, elektroepilacija je i dalje zadržala svoje mesto u savremenoj kozmetologiji, jer se samo pomoću nje mogu trajno unistiti dlačice. Stručna literatura navodi da laserska epilacija lica kod žena, umesto redukcije, može izazvati stimulaciju rasta dlačica.Ova metoda je vrlo osetljiva i mora se izvoditi vrlo precizno, što znači da se iglicom mora ući tačno u koren dlačice i nigde se ne sme probiti koža, niti sme doći do ikakve pojave krvarenja. Isto tako se intenzitet struje mora precizno odrediti kako ne bi došlo do preteranog tretiranja, ali takođe mora biti dovoljno visok kako bi uništio koren dlačice, pogotovo jake trerminalne ili savijenog korena.

U današnje vreme na tržištu se nalazi mnogo aparata za elektroepijaciju, mnogi su kompjuterizovani i izgledaju jednostavni za rad. Ali ocena operatera o jačini svake dlačice, osetljivosti kože određenog područja te o fazi rasta i dubini dlačice presudna je za uspešan tretman.

Uzroci preterane maljavosti kod žena:

HIPERTRIHOZA – uzrok joj je najčešće genetske prirode i označava pojačanu dlakavost po celom telu. Ponekad može biti posledica uzimanja nekih lekova.

HIRZUTIZAM – naziv za muški tip dlakavosti koji se pojavi kod žena. Dlake rastu na bradi, nausnici, licu, areolama, grudnom košu, srednjoj liniji stomaka, stražnjici… Ovakav oblik dlakavosti može se prirodno pojaviti u pubertetu ili menopauzi, a ako se pojavi u reproduktivno doba žene (između 20-40 godine) i vezan je uz anomalije u menstrualnom ciklusu, može označavati određeni hormonalni poremećaj. Uzroci hormonalnog poremečaja mogu biti razni:

POLICISTIČNI JAJNICI – ovo je najčešći uzrok preterane dlakavosti kod žena i sve više je u porastu. Uz odgovarajuću terapiju koju propiše lekar i kozmetičke zahvate epilacije hirzutuizam se može držati pod kontrolom i žene će izbeći frustracije koje izaziva pojačana dlakavost, pogotovo na licu. Bitno je ne čupati dlačice na licu, jer se tako u vrlo kratkom vremenu razvoj neželjenih dlačica višestruko povećava i sve teže se s njima izlazi na kraj.

TUMORI – uzrokuju nagli porast pojačane dlakavosti (tumor nadbubrežne žlijezde ili jajnika).

IDIOPATSKI HIRTUIZAM – povišen je nivo androgena, ali nema nikakvih anomalija i menstrualni ciklus je normalan.

HIPERPLAZIJA NADBUBREŽNE ŽLEZDE – stvara se višak androgena.

kate moss